Haber

Rusya, ABD ile nükleer anlaşmayı askıya aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer silahların yayılmasını önlemek için ABD ile imzalanan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması (New START) anlaşmasını askıya aldıklarını açıkladı.

Rusya’nın ABD ile Rusya arasındaki 2010 tarihli anlaşması, iki ülkenin konuşlandırabileceği uzun menzilli nükleer savaş başlıklarının ve nükleer silah taşıma kapasitesine sahip füzelerin sayısının sınırlandırılmasını şart koşuyor. Anlaşmanın süresi 2021’de beş yıl uzatıldı.

Rusya’nın şu anda anlaşmadan tamamen çekilmediğini vurgulayan Putin, ABD’nin nükleer silah testlerine yeniden başlaması halinde Rusya’nın da aynısını yapacak durumda olması gerektiğini kaydetti.

Tahmini verilere göre Rusya, yaklaşık 6.000 nükleer savaş başlığı ile dünyanın en büyük nükleer silah envanterine sahiptir. Rusya ve ABD, dünyadaki nükleer savaş başlıklarının yüzde 90’ına sahip.

Putin: Batı, Rusya’yı yenemeyecek

Putin, Ukrayna savaşını değerlendirdiği Ulusa Seslenişinde Batı’ya meydan okudu ve “Rusya’yı yenmek mümkün değil” dedi.

Batı’yı Ukrayna’da savaşı başlatmakla ve sürdürmekle suçlayan Putin, “Savaşı onlar başlattı. Biz bitirmek için güç kullanıyoruz” iddiasında bulundu. Putin, Batı’nın “Rusya’yı savaş alanında yenmenin mümkün olmadığını bildiğini, bu nedenle saldırgan bir enformasyon operasyonuyla Rus kültürünü, dinini ve değerlerini hedef aldığını” iddia etti.


Putin’in Ulusa Hitabı ülkedeki tüm televizyon kanallarında canlı olarak yayınlandı.Fotoğraf: Sergei Karpukhin/TASS/IMAGO

Ukrayna’nın “işgalci Kiev rejimi ve onun Batılı efendilerinin elinde rehin haline geldiğini” savunan Putin, “Batılı seçkinler hedeflerini saklamaya çalışmıyorlar. Amaçları Rusya’yı stratejik olarak mağlup etmek. Niyetleri, Rusya’yı stratejik olarak yenilgiye uğratmak.” Yerel bir çatışmayı küresel bir çatışmaya dönüştürmek.” Putin, Rusya’nın varlığının hedef alındığını ve karşılık vermeye hazır olduklarını söyledi.

“Savaş” kelimesini kullanmaktan resmen kaçınan Rusya, 24 Şubat’ta “özel askeri harekat” ilan ederek Ukrayna’ya girdi. 2014 yılında Rusya, uluslararası hukuka göre hala Ukrayna toprağı olarak kabul edilen Kırım’ı ilhak etti.

Batılı gazetecilerin katılmasına izin verilmedi.

Putin’in 2022’nin sonunda yapılması planlanan Ulusa Hitabı süresiz olarak ertelendi ve Rusya Devlet Başkanı’nın Ukrayna savaşıyla ilgili gazetecilerden gelen kritik sorularla karşılaşmaktan kaçındığı yönünde yorumlar yapıldı. Rusya Anayasası, Devlet Başkanının yılda bir kez Birliğin Durumu konuşmasını yapmasını sağlar.

ABD, İngiltere ve AB ülkeleri de dahil olmak üzere “dost olmayan ülkeler” listesinde yer alan ülkelerden medya mensuplarının bugünkü Birliğin Durumu konuşmasına şahsen katılmaları yasaklandı. Kremlin, bu ülkelerdeki medya mensuplarının yayını izleyerek haber yapabileceklerini bildirdi.

rtr,AP/BK,BO

turhalhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu