Patlama riski olan işyerleri için ekstra önlemler şart!
Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde dün akşam saatlerinde plastik kasaların da bulunduğu narenciye soğuk hava deposunda çıkan yangın kontrol altına alınırken, iş yerlerinin depreme karşı acil önlem alması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Uzmanlar sadece konutların değil iş yerlerinin de acil durum planı olması ve depreme hazırlıklı olması gerektiğini söylüyor. . Pekala, acil durum planı nedir? İş yerlerinde acil durum planı nasıl olmalıdır?
Sadece konutlarda değil işyerlerinde de depreme karşı değerli önlemler alınmalıdır.
İşyerlerinde alınan önlemler işin tehlikesine göre değişirken, özellikle patlama riski taşıyan kimyasalların bulunduğu işyerlerinde ekstra önlemler alınması gerekiyor.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Şebnem Akman Balta, iş yerlerinde alınması gereken önlemleri anlattı.
Balta, “İşveren işin tehlike sınıfına göre (az tehlikeli C, tehlikeli B veya çok tehlikeli A) önlem almalıdır. Acil durum planının hazırlanmasından iş güvenliği uzmanı sorumludur. Güvenlik önlemleri konusunda işyerinin yapması gereken her şey, risk analizinin ardından işletme yetkilisine bildirilir.
ACİL DURUM PLANI NEDİR?
İşyerlerinde Acil Durumlar Yönetmeliği’nin 4. maddesinde acil durum planı “işyerlerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak çalışma ve eylemleri içeren bilgi ve pratik eylemleri içeren plan” olarak tanımlanmaktadır.
İŞYERİ ACİL DURUM PLANI NASIL OLMALI?
Deprem öncesi, deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenlerin işyeri planında belirlendiğini anlatan Şebnem Akman Balta, “İşveren deprem öncesi çalışma alanını sağlamlaştıracak. Alandaki yığınlar kuralına göre istiflenecektir.
Ağır makineler, makine mühendisinin tekliflerine göre sabitlenecek veya yerleştirilecektir. En değerli konu ise kimyasal elementlerle çalışan işyerleridir. Özellikle dokuma ve boya kesimi olası bir depremde patlama riski içerdiğinden kimyasal elementler standartlarına uygun olarak depolanmalıdır.
Özellikle depolarda yangın söndürme sistemi ve depreme dayanıklılık testlerinin de eksiksiz olması gerekiyor.”
İŞ GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN KONTROLLER YAPILMALI
İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının yangın söndürme ve depreme dayanıklılık testlerinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Balta, “Uygulama yetkisi olmadığı için sadece ikaz edebilen iş sağlığı uzmanı maalesef şikayetçi olursa işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. ve işi durdurur.
Bunun yerine anlık ve sık denetimler deprem riskini azaltabilir. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının yetki alanları genişletilmelidir.
İş yerlerinde sarsıntı önlemi alınırken mutlaka iş güvenliği uzmanından onay alınması gerektiğini anlatan Balta, şunları söyledi: “İş sağlığı uzmanı kontrolünde gerekli yerlere eşya konulmalı veya sabitlenmelidir. Yangın söndürücü pencerenin altında olmalıdır.
Bu özellikle zemin kattaki işyerleri için değerlidir. Bu sayede kişinin yangın söndürücüyü cama vurarak kırması ve kendisine zarar vermeden oradan çıkması sağlanır. Ağır eşya bulunan dolapların kapaklarına mekanik kilit takılmalıdır.
Başımıza düşeceğimiz yerlerde süs eşyaları bulunmamalıdır. Özellikle patlayıcı ve parlayıcı maddeler varsa bunlar bina içinde değil, insanların zarar görmeyeceği daha ileri noktalarda depolanmalıdır.”
BİR KAÇIŞ PLANI OLMALIDIR
Her iş yerinin bir kaçış (tahliye) planı olması gerektiğini vurgulayan Balta, şöyle devam etti: “Bulunduğumuz binadan çıkma şansımız varsa zemin kat ve -1 için çıkış planı genellikle 10-15 saniye içinde uygulanıyor.
Gömme yangın merdiveni bulunan binalarda yangın merdiveni kullanımı doğru değildir. Özellikle beyin sarsıntısı sırasında yaralanma veya ölümle sonuçlanan ağır kayıplara neden olabilir. Dahili bir yangın merdiveni bir kaçış yolu değildir.
Binada harici bir yangın merdiveni varsa, erişiminiz kolaysa ve yüksek katlı değilseniz tahliye için kullanılabilir.”
YAPI GÜVENLİĞİ
Deprem sonrası işyeri üretim merkezi değilse hibrit çalışma modeline geçilebileceğine değinen Şebnem Akman Balta, “Özellikle üretim firması ise zeminden sonra yapı uygun değilse sörvey, güvenli bir binaya taşınmalıdır. Hızlı hareket ettirilemeyecek ve riskli bir noktada ise iş güvenliği uzmanının işi durdurma yetkisi var.”
ÖNEMLİ BELGELER DİJİTAL ORTAMDA SAKLANMALIDIR
Şebnem Akman Balta, alınacak diğer önlemleri ise şöyle sıraladı: Kişisel belgeler, kimlik fotokopileri, makinelere ilişkin kimlik bilgileri ve bazı değerli kimyasal elementlere ilişkin detaylar dijital ortamda (bulut ağı) saklanmalıdır.
Gerçek bir toplanma alanı oluşturulmalı ve uyarı levhası ile belirtilmelidir. O bölgede derin dondurucu bulundurulmalı ve içine su ve uzun ömürlü yiyecekler konulmalıdır. İlk yardım çantası da bulunmalıdır.
Acil durum konteyneri oluşturulmalı ve yılda en az bir kez, sanırım 3 ayda bir deprem tatbikatı yapılmalı.
Eylem planı hazırlanırken çok tehlikeli sınıfta yer alan asgari çalışan sayısı her 30 çalışan için 1 kişi, tehlikeli sınıfta yer alan her 40 çalışan için 1 kişi ve az tehlikeli sınıfta yer alan 50 çalışan için 1 kişi olmak üzere asgari personel sayısıdır. grup çalışanı olmak
İşyerindeki kişi sayısına göre deprem çantası hazırlanmalıdır. Her bölümde kişi sayısına göre ilk yardım çantası, düdük, dezenfektan, tuvalet kağıdı, mendil, battaniye, uyku tulumu bulunmalıdır.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı