Dünyada Kaç Hayvan Türü Vardı? (Ve yarısı tek bir tür!)
sekiz milyar Geçmişten günümüze insan dünyasında pek çok canlı türü var olmuştur. Bitkilerden bakterilere kadar sayısız canlı türüyle aynı gezegende yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz.
Kutupları düz, ekvatoru şişkin olan gezegenimizde kimlerle yaşadığımızı merak etmek en doğal hakkımızdır. Bu içerikte şu ana kadar kaç hayvan türüVar olup olmadığını değerlendireceğiz.
Dünya Güneş’e en yakın üçüncü gezegendir.
4,6 milyar yıl önce Güneş toz ve kayalarla çevriliydi. bu büyük toz ve kaya modülleri, Birbirleriyle çarpışmaya, birleşmeye ve daha da büyümeye başladılar. Daha sonra büyük bir lav topuna benzeyenBir şey haline geldi.
Sonraki dönemde bu lav topuna benzer durum meteorlar çarpıyorve onunla bir ölçü su Onu getiriyorlardı. Volkanik dağlar, oksijenin oluşumu, Rodiniya kıtası ve ozon tabakasının oluşumu. 375 milyon yıl önce Hayat yeryüzünde başlar. Dünyanın oluşumunu daha detaylı anlatan içeriğimiz işte burada:
İlk başta yosunlu bitkilerin oluşmasıyla birlikte su yaşamından kara yaşamına geçti. omurgalı canlılarkendilerini gösterdiler.
Bilim adamları DNA’mızı analiz etmeye başladıkça, canlı türleri hakkında daha fazla şey öğrenmeye başlıyoruz.
Canlıların varlığını daha iyi inceleyebilmek ve net bilgilere ulaşabilmek için öncelikle şunları yapmalıyız: DNA’yı ele almamız gerekiyor. James Watson ve Francis Crick adlı iki bilim adamının DNA’nın yapısını keşfetmesinin ardından insanlarda yaklaşık 3 milyar baz çiftinden oluşan 1 DNA molekülünün bulunduğunu öğrendik. İnsan DNA’sında yaklaşık 3 milyar harflik bilgi kodlanmıştır ve bunların yalnızca belirli bir kısmının tam işlevsel olduğu bilinmektedir.
Bu DNA keşfinden sonra hayvan türleriyle uğraşmak nispeten kolaylaşıyor. Son birkaç yıldır literatürde yeni balina, maymun ve geyik türleri gibi yeni türler yer almaya devam etse de, Yeni hayvan türlerinin keşfi ve isimlendirilmesi halen devam etmektedir.
Şimdi temel soruya geçelim. O dönemden bu yana kaç hayvan türü ortaya çıktı?
IUCN Kırmızı Listesine göre (Uluslararası Doğayı Koruma Birliği)2022 yılına kadar yaklaşık 2,16 milyon Hayvan türleri resmi olarak kayıt altına alındı. Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, kaydedilen hayvan türleri Yaklaşık 20% Farklı bilim adamları tarafından belgelendiği söyleniyor. Böylece bilinen mevcut hayvan türlerinin sayısı bir ölçü azalır.Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Bu belgelerin doğru olduğu varsayıldığında bilinen hayvan türlerinin sayısı yaklaşık 1,7 milyona düşmektedir. Doğal olarak bu bilgiler mutlak değildir, çünkü her yıl yaklaşık olarak 14.000ile 18.000 arasında değişen yeni hayvan türleri belgelenmektedir. Bu, buzdağının yalnızca görünen kısmını kapsadığımızı gösteriyor.
Elde edilen bir diğer verilere göre ise hayvan türlerinin yarısı böcek!
Hawaii Üniversitesi’nden biyocoğrafyacı Camilo Mora ve meslektaşları tek çekirdekli hücreler buldular. ökaryotlar Yaklaşık sayıları içeren bir makale yayınladılar. Bu yazıya göre toplam canlı sayısı 8,7 milyon civarındaydı ve bunların neredeyse yarısı böceklerdi.
Fakat bu bilgiler yeterli görünmüyor. Çünkü elde edilen bilgiler ile tahmini hayvan türü sayıları pek örtüşmemektedir. Bu yüzden kaydedildi fosillere bakmakDaha kapsamlı bilgi edinmek gerekiyor.
Organizmalar, 4,6 milyar yıl önce Dünya’nın oluşumundan çok sonra oluştu.
Bu organizmalar çok basit hücrelerdi. Çok hücreli yaşamın ortaya çıkması 1,4 milyar yıl sürdü ve yaklaşık olarak 800 milyon yıl önce hayvanlar evrimleşmeye başladı. Bu ilk hayvanların çok azı korunabildi.
Yumuşak gövdeli çeşitlerin korunması mümkün olmadığı için bu türlerin fosilleşmesi de mümkün olmadı. Özel durumlar Gereklidir. Tıpkı bitkilerin yer altında bekleyerek yağa dönüşmesi gibi.
Bu noktaya kadar pek çok bilgiye değindik ve daha net bir sonuca yaklaşıyoruz. Şimdi bir hesaplama yapalım.
Gezegenimiz yaklaşık 8 milyar insana ev sahipliği yapıyor. Bu 8 milyar insan yaklaşık olarak 130 milyon göğüs, 428 milyar kuş, 3,5 trilyon balıkVe 10 kentilyon böcekDoğayı doğrudan paylaşır.
Şimdi canlı çeşitlerin sabit bir biçimde çoğaldığını ve zaten elimizde olduğunu varsayalım. mevcut hayvan türleriSayıya göre bir hesaplama yapalım.
Örneğin, şu anda Dünya’da 3,85 milyon böcek türü varsa; Bu, geçmişte 385 milyon böcek türüne denk geliyor. bu da 3,85×10^27 Böcek anlamına gelir. Diğer omurgasızları, omurgalıları ve eklem bacaklıları da dahil ettiğimizde yaklaşık olarak 4,5×10^27Hayvanın bulunduğu söylenebilir.
Hesabı yaptık ama var olan hayvan türlerinin sayısını elde etmek için neden bu kadar zahmete girdik?
Milyarlarca yıldır var olan ve varlığını sürdüren hayvan türlerini öğrenmek, biyolojik çeşitlilikve bu çeşitliliğin nasıl oluştuğunu öğrenmek bizim için önemli.
İklim değişikliği, çevre kirliliği, küresel ısınma ve daha birçok küresel sorunun arka planında neler var ve neler olabilir? Öngörmek gerekiyor.