Ekonomi

AB, küresel kurumlar vergisinde anlaştı

Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri, çok uluslu şirketlere yüzde 15’lik küresel asgari kurumlar vergisi uygulamayı kabul etti. AB Yönetim Kurulu, üye ülke temsilcilerinin uluslararası vergilendirme konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Açıklamada, “AB üye ülkeleri, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) uluslararası vergilendirme reformunun ikinci ayağı olarak bilinen asgari vergilendirme bileşenini AB düzeyinde uygulamayı kabul etti. terim kullanıldı.

Anlaşma konusunda üye ülkeler arasında görüş birliği sağlandığı belirtilirken, resmi onay sürecinin de yazılı olarak gerçekleşeceği kaydedildi. Açıklamada, düzenlemenin aktif olarak uygulanmasının düşük kurumlar vergisi yarışını engelleyeceğine dikkat çekildi.

Anlaşma ile yıllık toplam cirosu en az 750 milyon avro olan çok uluslu veya yerel şirketlerin kazançlarından en az yüzde 15 oranında vergi alınacağı belirtilirken, yeni kurallarla çok uluslu şirketlerin küresel asgari kurumlar vergisi oranını ödemesine imkan tanınacak. .

Açıklamada, vergi direktifinin 2023 yılı sonuna kadar üye ülkelerin ulusal maddelerine taşınması gerektiği belirtildi. OECD’nin üzerinde çalıştığı küresel kurumlar vergisi düzenlemesi konusunda geçen yıl ekim ayında fikir birliğine varılmıştı. Anlaşma, aralarında Google, Amazon, Microsoft ve Facebook gibi internet şirketlerinin de bulunduğu küresel şirketlerin en az yüzde 15 vergi oranına tabi olmasını şart koşuyor. Anlaşmanın çok uluslu şirketlerin merkezlerini cazip vergi oranları sunan ülkelerde kurarak vergiden kaçınmalarını zorlaştırması bekleniyor.

Macaristan onaylamadı.

AB’nin vergi anlaşmasının resmi olarak onaylanması için oybirliği gerekliydi. Son dönemde Macaristan, küresel vergi anlaşmasını ve 2023 yılında Ukrayna’ya 18 milyar avroluk mali yardım sağlanmasını onaylamadı. Üye ülkeler arasında yapılan müzakereler sonucunda hazırlanan planın onaylanması Macaristan’ın Kovid-19 salgınının ekonomik sonuçlarıyla kurulan AB kurtarma fonlarından 5,8 milyar euro hibe alması ve AB bütçesini Türkiye’ye bağlayan mekanizma kapsamında Macaristan’a sağlanacak fonlar Hukukun üstünlüğü adına Macaristan, gerekli adımlar atılıncaya kadar 3 milyar avroyu dondurma kararının ardından vetosunu kaldırdı. AB, tüm fonların serbest bırakılması için Macaristan’dan yargı bağımsızlığı, harcamaların kontrolü, yolsuzlukla mücadele ve raporlama gibi çeşitli alanlarda ilerleme bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu