400 bin lira okul bahçesinde yetiştirilen pamuktan geliyor.
HATAY’da okul bahçesinde tarım yerine yöresel pamuk eken öğrenciler, hasattan sonra 400 bin TL kazandı.
Kentte tarım ve tarla bitkileri alanında eğitim veren Saadet Yusuf Mistikoğlu Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri, okulun 45 dönümlük tarım arazisinde 22 ton yerli pamuk yetiştirdi. Hasat sonrası satışlarından 400 bin TL kazanan öğrenciler, bu parayla tarlanın imar düzenlemesini ve gübrelemesini yaparak 35 dekar buğday, 10 dekar arpa ekti. Okul Müdürü Barış Körü, Amik Ovası’nda 3 yıl önce açılan ve tarım alanında eğitim veren lisede, öğrencilere toprağı gübrelemekten satmaya kadar her şeyi uygulamalı olarak öğrettiklerini söyledi.
Türkiye’nin en verimli topraklarında öğrencilerle tarım yaptıklarını ve çok iyi sonuçlar aldıklarını belirten Barış Körü, “60 dönüm üzerine kurulu okulumuzun 45 dönümünü öğrencilerimizle birlikte tarla olarak kullanıyoruz. Yüzde 100 yerli üretim. Bu pamukların satışından elde ettiğimiz 400 bin TL’yi okulumuzun döner sermayesine yatırdık. Ürettiği ve pamukla kazandığı bu para yine öğrencilerimizin eğitimi için kullanılıyor” dedi. ÇOK ÇEŞİTLİ İŞLER BÜYÜYOR Tarlada yetiştirdikleri ürünlerin mevsime göre değiştiğini anlatan Körü, “Tarlamızda sadece pamuk üretmiyoruz. Biber, patlıcan, hıyar, acur, maydanoz, bamya da yetiştiriyoruz. yeşil fasulye, yeşil fasulye.Bunların yanı sıra avokado, ejder meyvesi, yaban mersini ve enginar gibi çevrede yetiştirilmeyen türleri de denemekteyiz.Böylece öğrencilerimiz çeşitli uygulamaları görüp ekonomiye destek olmak istiyoruz. Bölgedeki ürünleri tanıtarak.” Körü, “Yaptığımız çalışmalarla temel amacımız öğrencilerimizin donanımlı bir şekilde mezun olmalarını sağlamaktır.”
Haziran ayında ektikleri buğdayları pamuk hasadının ardından hasat edeceklerini anlatan Körü, ürünleri ekmek üreten meslek liselerine göndereceklerini söyledi.